Foodcoach Brenda

Je voeding is de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest.
Vrijblijvend afspraak maken

Heb jij een normale stoelgang?

vezels stoelgang

Heb jij een normale stoelgang? Kun je hier volmondig ja op zeggen? Of weet je niet wat normaal is?

Het patroon van je ontlasting is voor ieder persoon verschillend. Er zijn mensen die gaan 3 keer per week maar er zijn ook mensen die elke dag 2-3 keer gaan. En heel veel mensen zitten ergens daar tussen in. De frequentie is niet echt een maatstaf voor wat normaal is, wel hoe je de ontlasting kwijt raakt. Als het zacht en soepel is en het kost weinig moeite om het er uit te krijgen dan is het normale ontlasting.

Heb je hele dunne ontlasting of juist keiharde keutels dan maken je darmen er een potje van. Het zou aan je voeding en/of leefstijl kunnen liggen dat het niet normaal is. Misschien drink je wel te weinig of eet je te veel ongezonde voeding. Of eet je producten die niet goed voor je darmen zijn. Er zijn veel oorzaken mogelijk. Het is wel lastig als je er dagelijks mee te maken hebt.

Een aantal basis adviezen voor gezonde darmen en normale ontlasting kunnen zijn:

  1. drink voldoende water, anderhalve liter per dag is het minimum. Je darmen onttrekken vocht uit je ontlasting, als er al weinig vocht in je darmen zit dan blijft er harde ontlasting over die je moeilijk eruit krijgt.
  2. eet genoeg vezels, 30-40 gram per dag is een gezonde hoeveelheid. Door de vezels zijn je darmen goed in beweging wat zorgt voor een vlotte passage van je ontlasting. Ook hebben vezels de eigenschap om veel vocht vast te houden, dus krijg je zachte ontlasting. Vezels in je voeding
  3. beweeg elke dag! Een lichaam wat in beweging is zorgt ook voor actievere darmen. Als je darmen stil staan krijg je last van obstipatie. Een half uur per dag een wandeling maken is al een goed begin. Heb je een kantoorbaan en zit je de hele dag stil op een bureaustoel? Zet dan een alarm in je telefoon dat je elk uur een stukje moet lopen of bewegen. Dan ben je elk uur wat in beweging en kom je aan het eind van je dag ook zeker wel aan een half uur lopen.

Heb jij een normale stoelgang? Kun je hier nu beter antwoord op geven nu je weet wat wel en niet normaal is? Ik hoop dat je wat hebt aan deze simpele tips, maar zit je nog met vragen of wil je graag weten of je gezond genoeg eet? Heb je een slechte stoelgang en wil je graag voedingsadvies? Aarzel niet langer maar stuur me een berichtje met je vraag. Druk op onderstaande knop om me een mail te sturen. Niets is zo vervelend als een moeilijke stoelgang, je hebt er dagelijks mee te maken.

Stuur een bericht

 

Share This