Foodcoach Brenda

Je voeding is de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest.
Vrijblijvend afspraak maken

Zaden en pitten

zaden

Zaden en pitten passen heel goed in een gezond eetpatroon. Wist je dat zaden en pitten zelfs gezonder zijn dan noten? Zaden en pitten zitten vol eiwitten en ook leveren ze een bijdrage aan de vezels. Daarnaast is het per 100 gram ook een goede energiebron, ze bevatten veel calorieën. Maar daar hoef je ze niet voor te laten staan, want je eet meestal een theelepel of een eetlepel. Naast eiwitten en vezels leveren ze ook Omega 3 vetzuren, allerlei vitaminen, mineralen en zitten ze bomvol antioxidanten.

Wist je dat je snaaihonger kunt voorkomen door bij het ontbijt of tijdens de lunch een portie zaden en pitten te eten? Ze bevatten veel mineralen. Bij snaaihonger geeft je lichaam meestal aan dat het een tekort heeft aan bepaalde mineralen. Eet je die bij een maaltijd dan zal je lichaam geen snaaihonger signalen afgeven.

Zaden en pitten spelen ook een rol in een stabiele hormoonspiegels. Bijvoorbeeld een stabiele bloedsuiker. Door een stabielere bloedsuikerspiegel wordt het hongerhormoon ghreline onderdrukt zodat je vetverbranding actiever wordt. Dat is weer gunstig voor een stabiel gewicht.

Ik zal hier een aantal zaden en pitten noemen die je in je maaltijden kunt verwerken.

  1. Lijnzaad. Gebruik dan het gebroken lijnzaad omdat deze makkelijker door je lichaam verwerkt wordt. Lijnzaad is rijk aan Omega-3 vetzuren, het is zelfs het zaad met de meeste Omega-3! Neem je 1 eetlepel per dag dan heb je al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Omega-3. Het voorkomt het plakken van de cholesterol aan je bloedvaten.
  2. Chiazaad. Deze kleine zwarte zaadjes hebben de eigenschap om veel vocht op te kunnen nemen. Wel 10 keer hun gewicht. Daardoor wordt het volume groter en zal je langer een vol en verzadigd gevoel houden. Chiazaad is ook een hele goede bron van vezels, dit is gunstig voor je darmen. Ook zitten hier veel antioxidanten in wat helpt om hart- en vaatziekten en kanker te voorkomen.
  3. Maanzaad. Dit zaadje bevat veel vitamine B en de mineralen calcium en fosfor. Die mineralen zorgen voor sterke botten. Met dit zaad is wel enige voorzichtigheid geboden, het is afkomstig van de papaver plant en daardoor bevat het kleine hoeveelheden opium. Opium zit ook in heroïne en morfine. In maanzaad zit een  kleine hoeveelheid, maar toch kun je dit beter niet teveel eten.
  4. Pijnboompitten. Deze pitten zijn afkomstig van een den. Ze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren wat gunstig is voor je goede cholesterol, het HDL. Ze worden lekkerder van smaak als je ze kort roostert in een droge koekenpan. Ze beginnen dan heerlijk te ruiken. Strooi ze dan eens over je salade of over je broodje rosbief.
  5. Pompoenpitten. Als je een tekort aan Magnesium hebt dan moet je pompoenpitten gaan eten. Ook zitten er antioxidanten in die ontstekingsremmend werken. Dat is bijvoorbeeld gunstig voor mensen die last hebben van artritis.

Als je niet gewend bent om regelmatig zaden en pitten te eten, dan heb ik nu toch wel een paar goede redenen gegeven om dit regelmatig aan je voeding toe te voegen!

Vezels in je voeding

 

Share This