Foodcoach Brenda

Je voeding is de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest.
Vrijblijvend afspraak maken

Intermittent fasting

intermittent fasting

Met intermittent fasting wordt bedoeld dat je periodiek niet eet. Er zijn veel gezondheidsvoordelen aan intermittent fasting. Feitelijk doet iedereen meestal al een beetje aan periodiek niet eten, namelijk als je ’s nachts slaapt. Voor de meeste mensen zal dit tussen de 6 en 8 uur gemiddeld zijn, afhankelijk van hoe lang je slaapt. Maar wat nu als je die periode van niet eten wat verlengt? Bijvoorbeeld na het diner niets meer eten. Of je ontbijt uitstellen. Of allebei.

Wat gebeurt er in je lichaam als je aan intermittent fasting doet?

  • na 2-3 uur: je lichaam gebruikt de energie die liggen opgeslagen. Dit zijn glucose en vet voorraden.
  • na 8-9 uur: alle opgeslagen glucose is op, hierdoor gaat je vetverbranding omhoog.
  • na 11-13 uur: je verbranding bestaat nu voor 50% uit vet verbranding
  • na 16-24 uur: nu bestaat je verbranding voor 70% uit vet verbranding. Nu worden er  ook dode en schadelijke cellen en ziekteverwekkers op geruimd. Noradrenaline wordt ingezet om vetzuren te gaan verbranden.
  • na 24-36 uur: je verbrandt nu ongeveer 300 gram vet per dag en je verbranding bestaat voor 80% uit vet verbranding.
  • na 36-48 uur: je groeihormoon is met 3000% gestegen. Hierdoor kunnen nieuwe, gezonde en goed werkende weefsels aangemaakt worden. Het bevordert ook het verlies van lichaamsvet. Ook zorgt dit groeihormoon voor het behoud van je spiermassa.

In onze huidige maatschappij kun je 24 uur per dag eten en aan eten komen. Dat was in de oertijd wel anders. Je was afhankelijk van het aanbod en dat verschilde heel erg per seizoen en per dag. Een regelmatig eetpatroon was toen niet mogelijk. Toen wist men nog niet over de voordelen van het vasten, maar door allerlei onderzoekstechnieken weten we nu dat ons lichaam het nodig is om periodiek geen eten binnen te krijgen. Je lichaam heeft dan tijd om herstel werkzaamheden uit te voeren. Cellen worden vernieuwd, weefsels worden verbeterd en ziekteverwekkers en kankers worden uitgeschakeld. Het is ook bewezen dat het intermittent fasting de bloedsuikers verlaagt en de gevoeligheid voor insuline verhoogt, Dit voorkomt of verbetert diabetes (1). Kort gezegd is intermittent fasting goed voor verminderen van het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, allerlei soorten kanker (2). Het vertraagt het ouder worden, het verbeterd de hersenfunctie en door het verlies van buikvet val je ook af.

Maar hoe pak je dat nu aan? Zoals ik al zei kun je zorgen dat je eet-window elke dag maximaal 8 uur bedraagt (16:8). Bijvoorbeeld ontbijten om 10 uur en je diner om 18 uur op hebben. Als je niet eet mag je wel drinken. Water, zwarte koffie zonder suiker of thee. Je kunt ook het eet-window nog kleiner maken, bijvoorbeeld 6 uur. Dan stel je het ontbijt nog wat langer uit.

Er zijn ook mensen die eten 2 keer in de week niet gedurende 24 uur. En de echte die-hards rekken dit nog op tot 36 uur. Als je af wilt vallen dan is 16:8 de meest gebruikte manier. Het is echter niet voor iedereen de beste manier. Als je moeite hebt om je ontbijt uit te stellen dan kun je het ook stapsgewijs proberen. Elke keer een half uurtje of uurtje later. Dan wen je er langzaam aan. Maar soms kom je tot de conclusie dat dit niet een eetpatroon is wat bij jou past.

Als je intermittent fasting wilt inzetten om af te vallen dan moet je wel opletten dat je niet te weinig eet en alleen je ontbijt overslaat. In de 8 uur dat je wel wilt eten moet je dan zorgen voor niet te veel calorieën en veel groente en fruit. Ongezond en veel eten in die 8 uur zorgen er voor dat je alsnog niet afvalt. Het blijft ook een principe van minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Groente en fruit

groente spies

(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S193152441400200X

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19524509/

Share This