Foodcoach Brenda

Je voeding is de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest.
Vrijblijvend afspraak maken

Vezels in je voeding

Eet jij wel voldoende vezels? En weet je waarom deze vezels zo belangrijk zijn? In deze blog ga ik je daar wat meer over uitleggen!

vezels

Je darmen zorgen voor de vertering van je voedsel en zijn heel belangrijk. Iedereen weet wel hoe lastig het kan zijn als je darmen niet goed werken. Denk dan aan diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel of buikpijn. De darmen halen voedingsstoffen uit je voedsel en om je ontlasting in te dikken worden er ook vocht en zouten uit gehaald. In je darm leven ook heel veel bacteriën die nodig zijn voor de spijsvertering. Dat zijn de goede bacteriën. Er zijn ook schadelijke bacteriën en je goed werkende darmen zorgen ervoor dat deze in balans zijn.

Vezels zijn plantendeeltjes die niet verteerd kunnen worden in de dunne darm. Ze dienen als voedsel voor je goede darmbacteriën. Ook vergroten vezels het volume van je darminhoud, ze bevorderen daardoor de peristaltiek van de darm en dat zorgt er weer voor dat je stoelgang vlot gaat. Vezels hebben bovendien de eigenschap dat ze veel vocht op kunnen nemen. Dit zorgt ervoor dat je ontlasting soepel is en je het er gemakkelijk uit kunt poepen. Voorwaarde is wel dat je voldoende drinkt, doe je dit niet dan krijg je harde ontlasting die je moeilijk kwijt kunt.

vezels

Per dag ben je als volwassen man of vrouw tussen de 30 en 40 gram vezels per dag nodig voor een gezonde darmwerking. Er zijn heel veel producten die vezels bevatten, zoals volkoren broodproducten, groenten, peulvruchten, fruit, noten, zaden en pitten.

Het kan een eye-opener zijn om eens 1 dag bij te houden wat je precies eet en daarbij ook gaat tellen hoeveel vezels je hebt gehad. Dit geeft je een beeld of je goed bezig bent of dat er toch hier en daar wat aanpassingen nodig kunnen zijn. Ook bijhouden hoeveel je drinkt per dag is dan belangrijk. Eet je voldoende vezels maar drink je te weinig, dan kun je daar best klachten van hebben.

Mocht je voedingsadvies nodig zijn, neem dan eens contact met me op. Dan kunnen we samen kijken naar je eetpatroon.

CONTACT

Contact

 

Share This